10 činjenica o pjenušcima (šampanjcima) koje morate znati


Približava se Nova godina kada se kao po tradiciji šampanjska vina najviše traže u našim krajevima. Već nam je ušlo u tradiciju da se u ponoć otvara boca i da sa čašom šampanjca ulazimo u novu godinu ... Zato smo vam pripremili 10 činjenica o pjenušcima/šampanjcima koje bi trebali znati:


1. Francuzi su zaštitili ime šampanjac pa Italijani pjenušavo vino zovu spumante, Nijemci sekt, Slovenci penine, Englezi, Amerikanci i Australci sparkling wine, a kod nas i u Hrvatskoj je službeno - pjenušac.

2. Šampanjci iz Champagne moraju odležati najmanje tri godine, mogu biti bijeli ili ružičasti, crnih nema, i ne smiju biti slatki.

3. Nakon tri godine snimanja kemijskih i fizičkih procesa u boci Francuzi su izračunali da je u boci šampanjca oko 250 miliona mjehurića.

4. Pravi se pjenušac pri otvaranju ne mućka, jer je šteta proliti mjehuriće.

5. Prosječan potrošač jednu bocu najčešće dijeli s pet drugih osoba.

6. Najskuplji je šampanjac na svijetu Rose Gold Dom Perignon iz 1996. godine, koji u ovom dijelu Europe, ima jedino kultni hvarski klub Carpe Diem; radi se o boci od šest litara Dom Perignona Rosea koja je u košuljici od srebra umočenog u ružičasto zlato.

7. Proizvođači rijetko navode starost pjenušaca, odnosno datum kada su uklonili zamrznuti čep kvasca; što je duže na policama, veća je vjerojatnost da se sadržaj boce promijenio i da je napitak manje kvalitetan.

8. Na dan ispijanja pjenušac ili šampanjac treba ohladiti na temperaturu od 6 do 12 stepeni.

9. Mjehurići duže ostaju u visokim, uskim čašama koje bi se za vrijeme točenja trebale držati pod uglom od 40-50 stepeni.

10. Dom Pérignon bio je 
slijepi benediktinac i nije izumio šampanjac, nego je usavršio postupak njegova dobijanja i prvi počeo zatvarati boce plutenim čepovima omotanim žicom.


izvor: vecernji.hr