Kakva je bila Berba 2017?


I ove godine napravili smo jednu „malu šetnju“ po vinogradima u našem regionu da vidimo kako je prošla Berba 2017. Prošle godine smo najavili da očekujemo jednu jako dobro godinu za sve ljubitelja vina i pokazalo se da smo bili u pravu. Berba 2016 je jedna od vjerovatno najboljih berbi u zadnjem desetljeću, ali prema najavama naših sagovornika Berba 2017 možda ima priliku i da je nadmaši.

 

Naš obilazak (po običaju) počinjemo u Hercegovini. Naš prvi sagovornik je jedan od najcjenjenih vinara ovoga kraja,  Vlado Ostojić. Evo šta nam je on rekao o Berbi 2017:



-         Iako je na samom početku godine bilo problema sa vremnskim (ne)prilikama ovo je bila solidna berba, nije baš kao 2016. ali je u njenom rangu. Sredinom petog mjeseca trebali da počnemo sa punjenjem, pa ćemo vidjeti, do sada i okusi i mirisi su više nego dobri tako da možda na kraju izađe bolja nego 2016-ta. Potencijal ove berbe za starenje je jako dobar, kiseline su dobre i ima tijela da može stajati.

 

Vina koja su „na prečac“ osvojila tržište Bosne i Hercegovine, ali i regiona su ona iz Podruma Tolj. O manjem urodu nam je rekao i Josip Tolj, ali i visokoj kvaliteti preostalog grožđa :





-         Berba je bila jako škrta, jer je led „odradio“ svoj dio posla, tako da je kod nas u vinogradima 35% manje uroda, ali ono grožđa što je ostalo je jako visokog kvaliteta. Vino ima prirodnog šećera i alkohola oko 15 promila. Jako je velika kvaliteta i mladih vina, intezivna su po mirisu i okusu. Ova berba je idealna za starenje po strukturi vina ali jedini problem nama vinarima biće količine koje možemo obezbjediti za to. Kad sve sabere što bi mi vinari rekli “cijela berba je izborna berba“.

 

 

Vremenske (ne)prilike nisu mimoišen ni vinograde vinarije NUIĆ. O tome glavni enolog ove vinarije, Ivan Marinović kaže:





-         Mi inače kod nas u vinogradima, prinose reduciramo u cilju postizanja što veće kvalitete, ali ove godine smo imali jedan kasni mraz tako da smo imali „prirpodno reduciranje“ i preko plana koji mi imamo. Kasnije je ljeto bilo dosta sušno što i nije loše za kvalitetu grožđa, asama berba je protekla dobro, pogotovu što u tom periodu nije bilo kiša. Sami kvalitet vina je na visokom nivou, moćna vina, punija, kremasta, vina sa dosta alkoholna pogotovu bijela i bogata taninima. Ova berba po kvalitetu bi trebala biti jedna od boljih.

 

Istočna Hercegovina na sreću bila je „pošteđena“ kasnog mraza i tuče. Milica Anđelić iz podruma Anđelić očekuje izvaredna vina iz ove berbe:





-         Berba u ovom istočnom dijelu Hercegovine (bar kada su naši vinogradi u pitanju) je bila odlična. Godina će počela teško sa mrazom i gradom,  ali to je nekako ovaj naš dio Trebinja zaobišlo, tako da nismo imali gubitaka. Što se tiče grožđa, ono je bilo fantastično, svi parametri u njemu su zadovoljavali naše zahtjeve. Vina iz berbe 2017-te još nisu izašla na tržište, ali mi svakodnevno radimo analize i vina se probaju i mi smo prezadovoljni. Politika naše vinarije je da bijela vina Žilavku i Chardone plasiramo na tržište godinu za godinu, dok crvena Vranac, Merlo i Caberne Sauvignon svoj puni potencijal ispuštaju tek nakon tri godine odležavanja u podrumu.

 

Iz Bosne i Hercegovine se „selimo“ u Srbiju tačnije u Vojvodinu. O Berbi 2017 razgovarali smo i sa Baranislavom Ćaćićem iz vinarije Kovačević:





-         Kvalitet grožđa koji smo dobili je odličan, u prvom redu Chardone koji je nama i najbitiniji. Chardone i Sauvignon su na dosta boljem nivuo nego prethodnih godina tako da očekujemo jako dobro vino. Dosta smo zadovljniji ovom godinom nego sa prethodne dvije sve kao da ide nekim usponom. Generalno i crveno i bijelo grožđe je odlično, tako da očekujemo fantastična vina iz vinarije Kovačević u narednom periodu.

Vinarija Petra je mala porodična vinarija koja se nalazi na samoj obali jezera Palić. Laslo Gubičak iz ove vinarije je oduševljen ovom berbom:





-         2017 je odlična godina, koja će se dugo pamtiti, vrlo kvalitetna godina za bela i za crvena vina. Njen potencial sazrevanja (kada je naše goržđe u pitanju), to jest  4-5 godina rast kvalite, pa 5-6 godina stagnacija. Kada je poredim  sa 15' i sa 16' koje su bile takode dobre berbe, ali 2017 ipak nešto što će se dugo pamtiti!

 

Slovenačka vina, posljednih godina, posebno iz regiona Goriških Brda su gornjem dijelu ljestvice na rangiranjima vina iz cijeloga svijeta, a Stojan Šćurek je prepoznatljivo ime tog kraja:





-         Super smo zadovoljni berbom, iako je  početkom bilo mraza, a u avgustu je bila i tuča tako da su nam dva hektara vinograda bila uništena. Na kraju je opet grožđe i pored svega bilo lijepo i zdravo, tako da su vina srednje alkoholna od 12,5 do 13 promila te svježa, lijepa i čista. Već smo napunili prvu seriju mladih vina i oduševljeni smo. I potencijal za starenje ovih vina je super mislim da će bez problema biti jedno desetljeće. Lično za mene berba 2016-te je bila bolja, ova me malo više podsjeća na 2015-tu.

Valter Sirk iz vinarije SIRK takođe naglašava uticaj vremena na smanjeni prihod ove godine: